Slik kan du spare penger i sommerferien
slik-sparer-du-penger-i-sommerferien

Sommerferien er for mange ensbetydende med høyt pengeforbruk fordi man skal unne seg det lille ekstra i ferieukene. Da er det lett å gå på en pengesmell.

Heldigvis finnes det mange gode tips til hvordan du kan spare penger i sommerferien, eller i det minste ikke bli helt blakk. Nedenfor kan du lese om hva du kan gjøre for å spare litt ekstra penger i løpet av sommeren. 

Budsjett for alle penga

Å lage et budsjett du skal følge er noe du allerede burde gjøre i hverdagen. Uansett om du gjør det eller ei, er et budsjett dedikert til sommerferien smart å ha. På den måten kan du begrense hvor mye penger du skal bruke i ferien slik at du ikke bruker mer enn du faktisk har råd til. 

Sørg først og fremst for at du har nok penger i løpet av ferieukene til å betale regninger, lån og andre ting som uansett er en fast utgift. Når du har satt av penger til dette, bør du velge en maksimal sum du kan bruke i ferien. 

Deretter setter du opp ulike poster og fordeler summen utover disse. Eksempler på typiske poster kan være: 

  • Mat og drikke
  • Transport (drivstoff/penger til bussbillett, togbillett etc.)
  • Aktiviteter
  • Leker, spill og andre ting
  • Uforutsette hendelser (dersom teltet skulle revne eller det plutselig blir skikkelig dårlig vær, er det ålreit å faktisk ha råd til å ta inn på hotell eller campinghytte for en natt) 
budsjett-er-et-bra-sparetiltak

Dagsbudsjett

I tillegg til et totalbudsjett for ferien kan det også være en god idé å sette opp dagsbudsjett, slik at du er sikker på å ha nok penger til de ulike postene gjennom hele ferien. På den måten unngår du for eksempel å bruke opp alle pengene allerede de første dagene.

Gi barna lommepenger

Dersom du har barn, kan det være lurt å la de få egne lommepenger i ferien. Da kan de selv disponere pengene og bestemme hva de skal brukes på. Samtidig unngår du å måtte dra kortet hver gang barna vil ha leker, godteri og andre ting – det er nok ikke usannsynlig at de tenker at kontoen til mamma og pappa er utømmelig. 

Når de må bruke egne penger får de en annen forståelse av pengenes verdi, og at det ikke nødvendigvis finnes mer der det kom fra. Her får du altså slått to fluer i en smekk: du bestemmer og begrenser hvor mye penger som går til barnas ting og tang. Samtidig blir de mer bevisst på pengenes verdi og lærer å styre sin egen pengebruk.

Matpakke er ikke bare for skolelunsjen

Det høres kanskje kjipt ut, men matpakke er faktisk et supert tiltak for å spare penger i ferieukene. Mat og drikke er noe som lett sluker penger i ferien, og det å lage lunsjen selv er ofte billigere enn å kjøpe mat på kroer, bensinstasjoner og restauranter. Å ha med vannflasker er også et genialt sparetiltak. 

Det er ikke dermed sagt at du ikke skal unne deg et restaurantbesøk eller spise den burgeren langs veien. Poenget er at du ikke bør gjøre dette hver gang du skal spise. Så har du mer penger å bruke på andre morsomme ting. 

Det er heller ikke slik at nistepakka må være en kjip brødskive med svett gulost. Det finnes mange smarte tips til hva en matpakke kan bestå av. Hva med å lage hjemmelagde rundstykker, pizzasnurrer eller wraps? 

matpakke-er-et-smart-sparetiltak

Det beste i livet er gratis – gratis aktiviteter

Enten du reiser med venner, kjæresten eller hele familien er det mange som bruker ferietiden på ulike aktiviteter. Dette kan være å besøke museer, dra i fornøyelsesparker, dra på shoppingtur og lignende. Det er ikke uvanlig at dette blir dyrt da både inngangsbilletter, mat, drikke og andre ting du vil ha der koster penger. 

Alternativet er å finne aktiviteter som ikke koster så mye penger. Dette kan være alt fra å dra på museer med gratis inngang til å dra på sightseeing uten guide. Å dra på teltturer, ta en tur på stranda eller besøke venner og familie kan også være morsomme, billige aktiviteter. Eller hva med å dra på piknik i parken eller bade i vannsprederen hjemme?

Lån utstyr fremfor å kjøpe

Dersom du skal på telttur, hengekøyetur eller lignende kan det være fristende å handle nytt utstyr, slik at du har akkurat det du trenger. Det kan være vel og bra det, men kanskje ikke like økonomisk? 

Ved å låne utstyret fra andre kan du spare en del penger da både tursekk, telt og andre ting koster penger. Hør med venner og familie om de har noe liggende som du kan låne. Du kan også spørre i sosiale medier, eller sjekke om det er noen som låner bort utstyr på nettsteder som Finn.no eller utlånssteder som BUA. 

Besparende tiltak i hjemmet

Dersom du skal ut å reise i sommer, kan det være lurt å gjøre noen små tiltak før du drar av sted. Skru av lyset i huset og skru ned temperaturen på badet. Frys eller avslutt eventuelle abonnement du har som du ikke trenger i ferien. Dette kan for eksempel være medlemskapet på treningssenteret eller abonnementet på en strømmetjeneste.

Et annet besparende tiltak er jo faktisk å holde seg hjemme. Det koster penger å reise på tur, så kanskje det beste for din økonomi denne sommeren er å være hjemme. Vær turist i egen by, reis på oppdagelsesferd i egen hage og ta en tur på stranden.

bli-hjemme-for-a-spare-penger

Konklusjon

Det finnes mange ting du kan gjøre for å spare penger i ferieukene. Du trenger ikke leve på tørt brød og vann resten av året for å kunne unne deg en ålreit ferie. Det viktigste er å bli bevisst på hva pengene går til, og ha kontroll på når pengene går ut av konto.

Med å benytte tiltakene vi har nevnt over kan du både spare litt penger, og sørge for at pengene du bruker i ferien går til ting som er verdt det. Du skal naturligvis kose deg i ferieukene, men det går an å gjøre det uten å bruke feriepengene uten sans og samling.

Utvalgte artikler

Her investerer ekspertene akkurat nå

Her investerer ekspertene akkurat nå

– For oss som investorer har COVID-19 åpnet nye og spennende muligheter. Vi må også tenke annerledes enn før, og tilpasse oss og utnytte mulighetene i den nye normalen, mener Thommy Stenvik.