Slik kan du bli kvitt dyr kredittkortgjeld

Et kredittkort kan være veldig nyttig hvis man har litt mindre enn man pleier en måned. Kredittkort har dessverre gjerne høye renter, og kan bli svært dyre om man ikke får betalt i tide. Hva gjør du om uhellet har vært ute?

Noen kredittkort har ekstremt høye renter om du ikke betaler i tide. Dette kan føre til en ond sirkel hvor man må betale mer, men ikke klarer, noe som leder til at totalen vokser. Det er riktignok ikke umulig å bli kvitt kredittkortgjeld. Her kommer noen tips.

Få ned forbruket

Det sier seg selv at man må få ned forbruket for å kunne betjene gjelden. Selvsagt er ikke dette alltid like lett. Allikevel bør man prioritere å betjene gjelden hvis man vil bli kvitt den raskest mulig. Egentlig bør man ikke røre kredittkortet igjen før gjelden er nedbetalt.

Det finnes en rekke sparetips på nettet. Lene Nevland Sivertsen, banksjef for personmarked ved Sandnes Sparebank, sier til DinSide at hun råder alle som vil spare til å få fullstendig oversikt over økonomien sin. Da finner man ut hva pengene går til.

Mange kan spare inn litt her og der ved å kutte ned på små beløp. Lunsjen blir fort dyr om man alltid kjøper på kafé eller i kantina. Se på hva du kan spare ved å velge billigere merker – enten det gjelder mat, klær eller andre ting. 

Kan du øke inntekten din?

Ikke alle har mulighet til å øke inntekten sin, men dette kan hjelpe deg å betjene lånet. Det finnes deltidsjobber som kan kombineres med andre jobber og en travel hverdag. En kvelds- eller helgejobb kan være forskjellen som gjør at du får betalt ned gjelden.

Se for eksempel etter en jobb hvor du kan ta på deg flere oppdrag i perioder. Dette gir deg frihet, men samtidig en ekstra inntektskilde om det blir vanskelig å betjene gjelden en måned.

Du kan også se om du kan selge noe du ikke trenger lenger. Dette er ikke en langsiktig måte å tjene penger på, men kan hjelpe til hvis det er en vanskelig måned eller periode. Ta for eksempel en titt i garderoben – kanskje du har noe du kunne solgt med Tise?

Ikke bare betal minstebeløpet  

Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB og kjent fra blant annet “Luksusfellen”, sier til forskning.no at man bør betale ned mest mulig av gjelden. Man bør ikke holde seg til minstebeløpet hver måned, forteller hun. Da bruker man lenger tid på betale ned.

Bo billigere?

Ingen har lyst til å flytte mot sin egen vilje, men det kan være lurt å ha et åpent sinn når du skal betjene gjeld. Kanskje finner du et godt tilbud på en bolig som er litt mindre? 

Du kan også se på muligheter for å få ned egen leie. Kanskje du kan bo i kollektiv med noen venner en periode? Eller kanskje du kjenner noen som trenger et sted å bo? Begge deler kan effektivt senke bokostnadene dine.

Refinansier

Noen velger også å refinansiere dyre kreditter og gjeld. Da samler du tidligere lån i et nytt lån hvor du kan få lavere rente og bedre betingelser. Skal du gjøre dette bør du oppsøke en finansagent som formidler lån. 

Hvis du skal ta opp forbrukslån, kan en finansagent hjelpe deg med å sammenligne lån. Da vil du kunne få lavere rente. Prøv for eksempel Axo Finans. Selskapet finnes også i Sverige.

Ikke umulig

Det kan være vanskelig med gjeld, men det finnes altså grep du kan gjøre. Så ikke fortvil!

Artikkelen inneholder partnerinnhold.

Renteeksempel: 15,9% 100.000,- o/5 år. Kost. 40.256,-. Tot. 140.256,-

Utvalgte artikler

Slik kan du spare penger i sommerferien

Slik kan du spare penger i sommerferien

Sommerferien er for mange ensbetydende med høyt pengeforbruk fordi man skal unne seg det lille ekstra i ferieukene. Da er det lett å gå på en pengesmell. Her er noen tips for å unngå dette.

Her investerer ekspertene akkurat nå

Her investerer ekspertene akkurat nå

– For oss som investorer har COVID-19 åpnet nye og spennende muligheter. Vi må også tenke annerledes enn før, og tilpasse oss og utnytte mulighetene i den nye normalen, mener Thommy Stenvik.