Så mye koster det å snuse

Det er ingen hemmelighet at snus er en dyr vane å ha, men hva koster det egentlig i året? Vi har sammenlignet prisene i Norge og Sverige for å finne ut av hvor mye av lønnen din som går til å snuse. 

Norsk tobakksavgift

I Norge er det Skatteetaten som bestemmer tobakksavgiften, alle varer som inneholder tobakk og som blir importert til Norge er underlagt denne avgiften. Formålet med slike avgifter er å skaffe staten inntekter. I tillegg er tobakksavgiften et virkemiddel som kan begrense bruken av tobakksvarer. 

For 2020 gjelder følgende satser på tobakksavgift i Norge:

  • Skråtobakk og snus: 1,09 kr per gram av pakningens nettovekt
  • Sigaretter: 2,68 kr per stk
  • Sigarer og røyketobakk: 2,68 kr per gram av pakningens nettovekt
  • Sigarettpapir og sigaretthylser: 0,041 kr per stk

Kilde: Skatteetaten

Så mye koster det å snuse i Norge

I tillegg til tobakksavgift og moms er det også andre forhold som påvirker prisen på snus. Prisen skal dekke grossistens kostnader for frakt, transport og fysiske butikker. Dette er prisen for to av de vanligste snustypene i nettbutikken til Meny:

  • Skruf Fresh Slim: 94 kroner boksen
  • General No1 Løs: 109 kroner boksen

Snuser du fem bokser i uka, er dette hva du betaler:

  • Skruf Fresh Slim: 2037 kroner i måneden eller 24 440 kroner i året
  • General No1 Løs: 2362 kroner i måneden eller 28 340 kroner i året

Så mye koster det å snuse i Sverige

Til sammenligning har vi sett på de samme produktene i svenske butikker, hvor tobakksavgiften utgjør omtrent halvparten av norske satser. Her får du Skruf Fresh Slim til 42 kroner boksen, og General No1 Lös til 56 kroner boksen. Det blir henholdsvis 10 920 og 14 560 svenske kroner i året. 

Med andre ord er dette billigere enn å handle snus på taxfree. Det er derfor ikke rart at mange norske snusere drar til Sverige for å handle tobakk. Samtidig må man huske å trekke utgiftene for å kjøre til og fra Sverige fra den endelige prisen. 

Så mye koster snus på nett

For snusere som ikke bor i nærheten av svenskegrensen kan det være mer lønnsomt å bestille snus på nett. Aktører som Snuslageret og Snushjem selger norskimportert snus til rimeligere priser enn fysiske butikker, fordi de ikke har behov for å dekke typiske grossistkostnader. Her er prisen for å bestille snus på nett:

  • Skruf Fresh Slim: 79,90 kroner boksen
  • General No1 Løs: 95,90 kroner boksen

Snuser du fem bokser i uka koster det deg henholdsvis 20 774 og 24 934 kroner i året. Nettbutikkene har gratis frakt, så her er det ingen tilleggskostnader. Er du allerede en snuser, kan dette være en god måte å spare noen tusenlapper ekstra på. 

Utvalgte artikler

Her investerer ekspertene akkurat nå

Her investerer ekspertene akkurat nå

– For oss som investorer har COVID-19 åpnet nye og spennende muligheter. Vi må også tenke annerledes enn før, og tilpasse oss og utnytte mulighetene i den nye normalen, mener Thommy Stenvik.