5 smarte sparetips for deg som er arbeidsledig
budsjett-er-et-bra-sparetiltak

Befinner du deg for øyeblikket mellom jobber? Det kan være vanskelig å få økonomien til å gå rundt når man er arbeidsledig, spesielt hvis du ikke vet hvor din neste lønn kommer fra. Regningene fortsetter allikevel å komme og man trenger penger til å betale for eksempel husleie og mat. 

Her er 5 smarte sparetips for deg som er arbeidsledig slik at du kan få en enklere hverdag. 

1. Skriv budsjett – og hold deg til det

Noen regninger fortsetter å komme, uansett hva din arbeidssituasjon er. Man må fortsatt betale for mat, husleie, telefonregning og strømregning, noen betaler ned på lån og mange har barn som trenger klær og utstyr. 

Dersom du er mellom jobber og har lite inntekt, er det viktig at du fører et stramt budsjett over alle faste utgifter og holder deg til det. Det er lurt å velge betalingsalternativer som gir deg regninger hver måned i stedet for hver tredje måned eller hvert halvår – da får du mer forutsigbare utgifter og slipper å bli overrasket av kjemperegninger som du ikke har mulighet til å betale. 

Ved å skaffe deg oversikt over alle faste utgifter, er det dessuten enklere å søke om økonomisk støtte fra staten. Da viser du at du er realistisk, og at du har kuttet utgiftene til et absolutt minimum. 

2. Tilpass forbruket

Samtidig som du skriver budsjett, vil du kanskje innse at du har mange utgifter som kan kuttes. Hvis du ikke vet hvor din neste lønning kommer fra, er det viktig at du tilpasser forbruket til din nåværende økonomiske situasjon. Husk at det kun er en midlertidig situasjon, og at du kan øke forbruket til det normale igjen når du får arbeid.

Følgende poster kan tilpasses et mer moderat forbruk:

  • Bil – dersom du lever økonomisk trangt er det beste du kan gjøre å selge bilen. Da kan du spare mange tusenlapper hver eneste måned, og du sitter igjen med en sum som kan brukes til å betale for eksempel husleie. Er du helt avhengig av bilen fordi du for eksempel må levere barn på skolen, bør du kutte ned bruken til et absolutt minimum. 
  • Abonnementer – abonnerer du på streamingtjenester, avisen eller tidsskrifter? Sett abonnementene dine på pause, og meld deg på igjen når du har råd til å betale. I mellomtiden kan du lese avisen gratis på nett og se på vanlig TV. 
  • Mat – du må være flink til å handle i billige matbutikker, kjøpe varer som er på salg og benytte deg av tilbud. Du kan fortsatt spise sunt og variert selv om du spiser på budsjett, men det krever god planlegging. Ikke kjøp mat til lunsj hver dag, men smør deg en matpakke i stedet. 
  • Øvrig – de aller fleste bruker mye mer penger enn de er klar over på ting som er helt unødvendige. For å undersøke hvor mye penger som går med til øvrige saker, kan du spare på alle kvitteringer i en hel måned og sortere dem i kategorier. “Øvrig” er alt som ikke er faste utgifter, mat eller andre nødvendige saker.

3. Omforhandle lån

Betaler du ned på mange forskjellige lån og kreditter? I så fall har du gode muligheter for å senke lånekostnadene og spare penger hver eneste måned. Kontakt banken hvor du har lån og prat med dem om løsninger. I mange tilfeller er det mulig å fryse renten eller utsette betalingen til økonomien bedrer seg. Banken setter større pris på at du er ærlig om situasjonen din, enn at du lar regningene forfalle hver måned. 

Betaler du ned på dyre smålån og kreditter, bør du samle disse i et nytt lån. Dette innebærer å ta opp et nytt lån for å betale av alle de gamle kredittene, og deretter bare ha ett lån å betale ned på. Da får du kun én rente og én nedbetalingsplan å forholde deg til, slik at det blir lettere å få oversikt over utgiftene. 

4. Handle på tilbud

Selv om man er mellom jobber, har man fortsatt behov for å handle varer som mat og utstyr, klær og husholdningsartikler. Det er mange som bekymrer seg i tiden før jul fordi de ikke har råd til å handle julegaver og julemat, men ved god planlegging kan du fortsatt få kjøpt det du trenger. 

Skriv en handleliste over alt du behøver, og følg med på gode tilbud. Regelen her er at du ikke skal kjøpe noe bare fordi det er billig, men fordi det står på listen din og er på tilbud. Du kan spare mye penger ved å vente med å handle det du trenger til det kommer på salg, men du bør aldri handle fordi det er salg. 

5. Ta nettbanken til hjelp

De aller fleste har en nettbank, og denne er som regel full av gode hjelpemidler som hjelper deg med å spare penger og holde oversikt over inntekter og utgifter. Dette kan blant annet hjelpe deg:

  • Faste trekk: Hvis du vet hvilken dato penger kommer inn på konto, kan du sette opp faste overføringer til sparekonto, regningskonto og matkonto. Da blir pengene fordelt før du rekker å bruke dem opp. 
  • Småsparing: Mange nettbanker har en funksjon som trekker 10 kroner fra kortet ditt og setter dem på sparekonto, hver eneste gang det er en bevegelse i nettbanken. 10 kroner her og 10 kroner der kan plutselig bli en pen slump penger spart. 
  • E-faktura: Sett opp e-faktura og avtalegiro på de faste regningene dine, slik at du slipper purregebyr fordi du har glemt en regning. 
  • Ulike kontoer: Sett opp mange forskjellige kontoer i nettbanken for å få god oversikt, og øremerke penger til et visst formål. Du kan for eksempel ha ulike sparekontoer, en bufferkonto til uforutsette utgifter, en matkonto og en konto til barna. Sett opp faste trekk slik at inntektene blir jevnt fordelt hver måned. 

Utvalgte artikler

Slik kan du spare penger i sommerferien

Slik kan du spare penger i sommerferien

Sommerferien er for mange ensbetydende med høyt pengeforbruk fordi man skal unne seg det lille ekstra i ferieukene. Da er det lett å gå på en pengesmell. Her er noen tips for å unngå dette.

Her investerer ekspertene akkurat nå

Her investerer ekspertene akkurat nå

– For oss som investorer har COVID-19 åpnet nye og spennende muligheter. Vi må også tenke annerledes enn før, og tilpasse oss og utnytte mulighetene i den nye normalen, mener Thommy Stenvik.